Waarom tuinieren nu vaak niet zo groen is als je denkt…

"Sta je er wel eens bij stil dat de kleurrijke bloemen en weelderige planten in tuincentra misschien niet zo groen zijn als ze lijken? Het is begrijpelijk dat we verleid worden door hun schoonheid en de belofte van een levendige tuin. Maar wat veel mensen niet weten, is dat achter die prachtige façade vaak een donker geheim schuilt. In deze blog zal ik toelichten waarom de meeste planten in het tuincentrum helemaal niet zo goed zijn als je zou denken én laat ik je zien hoe het wel groen kan via biologische alternatieven.

Lilian Mansvelder - Potjer

Helaas, ook bij tuinplanten zit je waarschijnlijk op het verkeerde spoor...

Pesticiden en chemicaliën

Veel van de planten die we in tuincentra vinden, zijn opgekweekt met behulp van schadelijke pesticiden en chemische meststoffen. Deze pesticiden en andere chemicaliën om onkruid, plagen en ziekten te bestrijden, maken het makkelijker om ‘mooie’ planten in grote hoeveelheden te produceren. Deze middelen zijn effectief in dat opzicht en worden daarom door veel tuinders gebruikt.

Helaas hebben ze ook negatieve gevolgen voor het milieu en onze gezondheid. Pesticiden kunnen het grondwater en oppervlaktewater vervuilen, wat schadelijk is voor planten, dieren en zelfs mensen. Daarnaast kunnen ze ook bijen en andere bestuivende insecten schaden, wat een negatief effect heeft op de biodiversiteit en de voedselproductie. Mogelijk heb je de berichten gelezen over de hoge bijensterfte dit jaar, iets dat ook een gevolg is van het vele gebruik van pesticiden onder andere voor tuinplanten.

Er komen grote hoeveelheden chemische bestrijdingsmiddelen en pesticiden in het milieu terecht, waaronder ook in het water. Dit heeft schadelijke effecten op zowel planten als dieren die in deze omgeving leven. Deze chemische stoffen kunnen leiden tot verstoring van de ecologische balans en kunnen schadelijk zijn voor het ecosysteem.

Eén specifieke schadelijke stof is cyanide. Vrije cyanide blokkeert de aanvoer van zuurstof naar de weefsels, wat kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid of zelfs overlijden.

Ook PFAS-chemicaliën hebben schadelijke effecten op het milieu en de gezondheid. Er is nog steeds onderzoek gaande naar de effecten van PFAS op het milieu en de gezondheid, maar het is bekend dat deze chemicaliën schadelijk kunnen zijn voor zowel het milieu als de gezondheid. Ze kunnen onder andere schadelijke bacteriën, schimmels en andere besmettingen veroorzaken3.

Sommige bestrijdingsmiddelen zijn inmiddels verboden vanwege hun schadelijke effecten op mens en milieu, terwijl andere nog steeds op de markt zijn. In Europa zijn maar liefst 170 verschillende bestrijdingsmiddelen aangetroffen in het milieu, bij dieren en zelfs bij mensen in Nederland.

Hoe kan het wel groen?

Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar, zoals het kiezen voor biologisch geteelde planten, die een duurzamere en groenere tuinervaring mogelijk maken. Biologisch geteelde planten worden verbouwd zonder het gebruik van synthetische pesticiden en chemische meststoffen. In plaats daarvan worden natuurlijke methoden gebruikt om plagen te bestrijden en de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid, omdat we zo minder blootgesteld worden aan schadelijke chemische stoffen.

Het belang van het kiezen voor biologisch geteelde planten mag niet onderschat worden. Biologisch geteelde planten zijn op een natuurlijke en duurzame manier gekweekt, zonder het gebruik van synthetische meststoffen en pesticiden. Door te kiezen voor biologisch geteelde planten, verminder je de hoeveelheid schadelijke stoffen die in de bodem en het water terechtkomen. Daarnaast bevatten biologische planten vaak meer voedingsstoffen en hebben ze een positieve impact op de biodiversiteit. Door bewust te kiezen voor biologisch geteelde planten kunnen we bijdragen aan een groenere en duurzamere wereld.

En tot slot, wat doe je met je huidige planten?

Terugsnoeien kan de sleutel zijn tot een groenere tuin. Uit onderzoek van PAN Netherlands blijkt dat het terugsnoeien van gangbare planten aanzienlijk kan helpen om de pesticiden vervuiling te verminderen. Zo werd bijvoorbeeld na twaalf weken hergroei van een vlinderstruik slechts één chemisch middel gedetecteerd, in plaats van de oorspronkelijke tien. Snoeien van je huidige niet biologische planten lijkt dus de effectieve manier te zijn om de pesticiden belasting te verminderen voor een écht groene tuinomgeving.