Je zorgverzekering 2025 kiezen: Jouw kracht voor verandering
Het einde van het jaar nadert. Tijd om je zorgverzekering te kiezen! Voor velen een klus die we liever uitstellen tot de laatste dagen van december. Maar wist je dat jouw keuze voor een zorgverzekering niet alleen invloed heeft op jouw gezondheid, maar ook op de wereld om je heen? Zorgverzekeraars beheren enorme sommen geld – samen meer dan €30 miljard per jaar – en investeren dat in allerlei projecten. De vraag is: draagt jouw premie bij aan een betere wereld, of houdt het schadelijke systemen in stand?
Persoonlijk ben ik dit jaar extra kritisch geworden. Jarenlang was ik verzekerd bij A.S.R., een verzekeraar met een relatief goede duurzaamheidsscore. Toen ik voorbij zag komen dat A.S.R. investeert in controversiële projecten, zoals Israëlische nederzettingen en ze aangaven dit beleid niet te willen veranderen, besloot ik over te stappen naar VGZ. Hun bredere focus op duurzaamheid én rechtvaardigheid past beter bij mijn waarden.
Wat doet jouw zorgverzekeraar met dat geld?
Je kan je afvragen: wat heeft een zorgverzekering met duurzaamheid te maken. Alles. Zorgverzekeraars beleggen jouw premie in aandelen, obligaties en andere fondsen. Dit kan positief zijn, zoals investeren in groene energie of gezondheidsinnovaties. Maar het kan ook nadelig uitpakken: denk aan beleggingen in fossiele brandstoffen, projecten die ontbossing veroorzaken of bedrijven die betrokken zijn bij moderne slavernij en kinderarbeid.
Praktijkscores: Hoe doen zorgverzekeraars het?
Uit het meest recente rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer blijkt dat Achmea, A.S.R. en VGZ de duurzaamste keuzes zijn. Ook VBDO bevestigt dit beeld. Toch blijven er ook haken en ogen, zoals de complexiteit van duurzaamheidscriteria en het gebrek aan daadkracht tegen kinderarbeid in sommige sectoren.
De verborgen kosten van onduurzaamheid
Moderne slavernij en kinderarbeid in de keten
Wist je dat jouw premie onbewust kan bijdragen aan mensenrechtenschendingen? Kinderarbeid en moderne slavernij zijn nog steeds realiteit in de toeleveringsketens van veel bedrijven. De financiële sector heeft hier een belangrijke verantwoordelijkheid. Beleggers, waaronder zorgverzekeraars, kunnen bedrijven aanspreken en eisen stellen aan verbetering.
Wederkerigheid en Duurzame Relaties
Dit jaar ben ik me veel bewuster geworden van hoe koloniale structuren nog altijd in onze economie doorwerken. Schrijvers als Shivant Jhagroe laten zien hoe westerse systemen ongelijkheid in stand houden. Terwijl Robin Wall Kimmerer in haar prachtige boek een vlecht van heilig gras laat voelen hoe wederkerigheid ook de basis kan zijn: zorg voor elkaar en de planeet als basisprincipe. Als verzekeraars dit omarmen – en wij met onze keuzes druk uitoefenen – kunnen we samen bijdragen aan een eerlijker systeem.
Hoe Kies Je Bewust?
Check de duurzaamheidsscores
De Eerlijke Verzekeringswijzer en platforms zoals VBDO bieden een overzicht van hoe verzekeraars scoren op duurzaamheid en rechtvaardigheid. VGZ, Achmea en A.S.R. zijn groene(re) keuzes. Kies een verzekeraar die aansluit bij jouw waarden.
Kies voor wat jij belangrijk vindt
Je kunt druk uitoefenen door te kiezen voor een verzekeraar die duurzaam en rechtvaardig beleid voert. Als meer mensen overstappen naar verzekeraars met betere scores, ontstaat er een sterke prikkel voor andere verzekeraars om te verbeteren.
Wees kritisch en stel vragen
Wees kritisch in je keuze; aan welke verzekeraar vertrouw jij je geld toe (even los van het feit dat er geen optimale keuze is). En; Stel vragen. Zorgverzekeraars staan onder toenemende publieke druk om transparanter te zijn over hun beleggingen. Door je stem te laten horen, kun je bijdragen aan een grotere verschuiving in de sector.
De keuze voor een zorgverzekering is meer dan een praktische beslissing; het is een kans om bij te dragen aan een groenere wereld. Jouw jaarlijkse premie van ruim €1600 heeft een enorme impact. Kies voor een verzekeraar die investeert in een rechtvaardige, duurzame toekomst. Laat je stem horen en maak impact – niet alleen voor jezelf, maar voor iedereen. Het kan óok groen(er)!