Groene drankkeuzes – Proosten met respect voor de aarde én mensen
Een wijntje bij het eten, een glas whisky op een speciale avond of een biertje in de zon. Maar hoe ‘groen’ is jouw glas?
Of je wel of niet wilt drinken, is een persoonlijke keuze waar veel over te zeggen valt. Maar zeker nu in deze feestmaand staat er bij velen ook drank op tafel. Vandaar dat het mij het moment lijkt om de impact van die drankjes te bespreken. Achter een fles wijn of whisky schuilen vaak verborgen verhalen die niet zo smaakvol zijn: over de aarde, biodiversiteit over de mensen die het produceren en over hoe we ermee omgaan. Het goede nieuws? Het kan ook anders. Lees hier meer over duurzame wijn, de verborgen impact van wijn, whisky en drank en kies bewust.
De verborgen kant van ‘reguliere’ drank
🍇 Overmatig watergebruik in wijnbouw
In landen als Argentinië, Australië en Spanje, waar water schaars is, kost het produceren van wijn enorme hoeveelheden water. Zo is er in Australië bijna 500 liter water nodig voor 1 liter wijn. In deze regio’s wordt kostbaar drinkwater gebruikt voor irrigatie van wijngaarden, terwijl slimme, duurzame wijnboeren kiezen voor regenwateropvang en efficiënte irrigatiesystemen.
🌾 Grondverarming en verlies van biodiversiteit
Veel reguliere wijnbouwmethoden putten de bodem uit en hebben negatieve effecten op de biodiversiteit. De grootschalige monocultuur van wijngaarden laat weinig ruimte voor natuur en ecosystemen om zich te herstellen. Biologische en regeneratieve wijnbouw zet hier juist op in: door natuurlijke compost te gebruiken en de biodiversiteit te bevorderen, blijft de bodem gezond voor toekomstige generaties.
--> lees bijvoorbeeld hierover ook mijn eerdere blog.
☠️ Pesticiden en chemicaliën
Bij conventionele wijnbouw worden bestrijdingsmiddelen en kunstmest ingezet om de opbrengst te maximaliseren. Dit is schadelijk voor de grond, het water én vaak de gezondheid van de arbeiders. Een fles duurzame wijn minimaliseert dit door natuurlijke bestrijdingsmethoden en biologische productie.
🍾 Glasvervuiling
Wat veel mensen niet weten: het glas van een wijnfles is vaak het meest vervuilende onderdeel. Tot wel 50% van de CO₂-uitstoot van een fles wijn komt door het zware glaswerk. Een lichtere fles of innovatieve alternatieve verpakkingen (zoals herbruikbare flessen of bag-in-box) kunnen dit drastisch verminderen.
🌍 Transport en CO₂-uitstoot
Een standaard fles wijn heeft een gemiddelde voetafdruk van 1,4 tot 3,5 kg CO₂ equivalent. Dit verschilt enorm per productielocatie en wijnmaker. Lange afstanden hoeven niet per se het grootste probleem te zijn: landen als Nieuw-Zeeland, waar 85% van de energie duurzaam is, kunnen soms duurzamer produceren dan bepaalde Europese regio’s. Hier telt vooral hoe duurzaam de productie zélf is.
🐷 Wijn is nu vaak niet vegan of vegetarisch
Wist je dat er nu vaak dierlijke producten in wijn zitten? Het basis ingrediënt van wijn zijn natuurlijk druiven. Echter in het traditionele klaringsproces van wijn worden veelal dierlijke producten zoals eiwitten, caseïne, gelatine en visslijm gebruikt. Deze producten worden toegevoegd om zwevende deeltjes en eiwitten uit de wijn te filteren, waardoor deze helder wordt. Hoewel deze methode effectief is, maakt dit veel wijnen ongeschikt voor vegetariërs en veganisten. Gelukkig zijn er tegenwoordig alternatieven beschikbaar, zoals het gebruik van bentoniet, een natuurlijk kleimineraal of geactiveerde houtskool dat dezelfde functie vervult zonder dierlijke producten. Overigens geldt dit in de regel niet voor Whisky. Enige is dat er in sommige whisky's honing wordt gebruikt.
Het kan ook anders: groene keuzes 🌱
Gelukkig bestaan er wijnmakers, brouwers en distilleerders die het anders (duurzaam/groen) doen. Zij kiezen voor:
✅ Eerlijke arbeid en duurzame productie – Geen giftige chemicaliën, eerlijke lonen en zorg voor biodiversiteit.
✅ Minder waterverbruik – Slimme irrigatiesystemen en hergebruik van regenwater.
✅ Duurzame verpakkingen – Lichtere flessen, gerecycled papier voor etiketten en zelfs herbruikbare wijnverpakkingen.
✅ CO₂-bewuste productie – Energiezuinige wijnkelders, duurzame energie en korte ketens.
✅ Wijn zonder dierlijke verwerking – een natuurlijk filterproces zonder dierlijke bestanddelen.
Inspirerende voorbeelden zijn er genoeg:
🍇 Neleman Wijnen – Biologische, vegan wijnen met liefde voor biodiversiteit en regeneratieve landbouw. Verbouwd in Spanje (Valencia), opgezet door de Nederlander Derrick Neleman.
🥃 Bus Whisky – Nederlandse ambachtelijke whisky, gemaakt met natuurlijke, lokaal geproduceerde ingrediënten. De duurzaamste whisky van de wereld..!
🌿 De Groene Slijter – Dé plek waar je duurzame, biologische en eerlijke wijnen, bieren en andere sterke dranken vindt.
Door voor deze alternatieven te kiezen, proost je op een glas dat niet alleen jou gelukkig maakt, maar ook de aarde en de mensen die het produceren.
Kleine keuze, groot verschil
Een groene fles wijn of whisky kost misschien iets meer, maar je betaalt voor méér dan de inhoud. Je investeert in een gezondere planeet, eerlijke lonen en een toekomst waarin ook jouw kinderen kunnen genieten van een mooie wijngaard of een glas puur natuur.
Dus, als je de volgende keer proost, vraag je dan af: Wat zit er écht in mijn glas?
Want het kan ook groen🌱
Meer weten over duurzame keuzes?
Lees verder voor tips, inspiratie en groene alternatieven.
Wijn is tegenwoordig ook in een groene variant beschikbaar. Neleman is een Nederlands bedrijf dat hierin groeiend is.
Whisky van Nederlandse bodem, duurzaam geproduceerd.
Ook qua drank is er een groene centrale winkel: de groene slijter met het grootste biologische assortiment van Europa